7 εκατομμύρια καπνιστές χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους

7 εκατομμύρια καπνιστές χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους

 

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που απευθύνει έκκληση να σταματήσει η προώθηση της συνήθειας αυτής και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Στις αρχές του 2000, οι θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος σε ετήσια βάση, υπολογίζονταν, πολύ χαμηλότερα, στα 4 εκατομμύρια.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε μια έκθεση που αποτιμά το κόστος του καπνίσματος για την υγεία και την οικονομία και, για πρώτη φορά, την επίδρασή του στο περιβάλλον.

«Το κάπνισμα είναι μια απειλή για όλους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Το κάπνισμα αποτελεί μεγάλο οικονομικό βάρος για τα κράτη, αφού κάθε χρόνο στοιχίζει στα άτομα και στις κυβερνήσεις παραπάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες υγείας και σε απώλεια παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κάπνισμα πλήττει επίσης το περιβάλλον αφού τα υπολείμματα των τσιγάρων, που αποτελούν τον πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο, περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 τοξικά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και καρκινογόνων ουσιών».

Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των 15 δισεκατομμυρίων τσιγάρων που πωλούνται κάθε μέρα απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού επίσης ευθύνεται εν μέρει για την αποψίλωση των δασών. Ένα δέντρο χάνεται για κάθε 300 τσιγάρα, υπολογίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στη διάρκεια του 21ου αιώνα έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους στον κόσμο.

Για να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα, ο ΠΟΥ προτείνει τη λήψη «αυστηρών μέτρων» όπως η απαγόρευση του μάρκετινγκ και της δημοσιότητας, η ουδέτερη συσκευασία, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας και αύξηση των φόρων και της τιμής των καπνικών προϊόντων.

Όπως εξηγεί ο δρ Όλεγκ Τσεστνόφ, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, η αύξηση στην τιμή του καπνού και οι επιπλέον φόροι είναι ένα από τα μέτρα που έχει λιγότερο χρησιμοποιηθεί από τα κράτη αν και είναι από τα πλέον αποτελεσματικά.

Πηγή: skai.gr