Με συγγραφική έμπνευση από τη θρυλική Δόξα

 

ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΜΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

Με συγγραφική έμπνευση   από τη θρυλική Δόξα

 

Η σύζευξη πολιτισμού και αθλητισμού επιβεβαιώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμητική διάκριση σε επίπεδο λογοτεχνίας που γνώρισε ο Χριστόφορος Σεμέργελης, μέσα από ένα διήγημά του με θέμα τη μεγάλη Δόξα Δράμας της δεκαετίας του 1950.

 

Τη δεκαετία του 1950 η τρανή φουρνιά ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της Δόξας Δράμας, καθιέρωσε τους «μαυραετούς του Βορρά» στις συνειδήσεις των φιλάθλων της εποχής εκείνης. Η θρυλική ομάδα της Δόξας με τα κατορθώματά της αποτύπωσε μία περίοδο επιτυχιών, η οποία έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες των Δραμινών αλλά και όλης της Ελλάδας. Το 1954, το 1958 και το 1959 συμμετείχε σε τρεις τελικούς του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κάτι που πέτυχε για πρώτη φορά ένα επαρχιακό σωματείο. Ο μακεδονικός σύλλογος παρά τις ήττες, κέρδισε το χειροκρότημα όλων και δικαιολογημένα χαρακτηρίσθηκε «Βασίλισσα δίχως στέμμα».

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗ: Με φόντο, λοιπόν, τα επιτεύγματα του αξέχαστου Τάκη Λουκανίδη και των συμπαικτών του και παρακολουθώντας τη ζωή ενός πιστού φιλάθλου της ομάδας από το Παρανέστι Δράμας, ο οποίος φύλασσε στο σπίτι του έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» από την ομάδα εκείνη, εξελίσσεται η πλοκή του διηγήματος που έγραψε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος από τον Βόλο, Χριστόφορος Σεμέργελης κι έλαβε μέρος στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις iWrite και είχε θέμα «Δράμα – Ιστορίες του τόπου μας». Μάλιστα, με το κείμενο «Βασίλισσα δίχως στέμμα» κατέκτησε το τρίτο βραβείο, λαμβάνοντας την τρίτη κατά σειρά διάκριση σε ισάριθμους διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει από το 2017.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ: Στην  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Δράμας έγινε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο iWrite και περιλαμβάνει συνολικά τα κείμενα 15 συγγραφέων. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, με τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, Γιώργο Ψαρρά να απευθύνει χαιρετισμό, όπως και ο ιστορικός – εκδότης, Βαλάντης Ναγκολούδης, ενώ για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος-θεολόγος, Νίκη Δισλία. Το βιβλίο για τη Δράμα προστέθηκε σ’έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων εκδόσεων που έχουν προηγηθεί, με τις εκδόσεις iWrite να αναδεικνύουν γνώριμα μέρη απ’ όλη την Ελλάδα, μέσω των λογοτεχνικών διαγωνισμών που έχουν θεσμοθετήσει πολλά χρόνια τώρα και τη σειρά βιβλίων «Ιστορίες του τόπου μας» που κυκλοφορεί.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΕΣ: Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των τριών πρώτων νικητών και την απονομή επαίνων σε όλους τους διακριθέντες. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Δικμάνη για το διήγημά του «Το ίδιο νόμισμα». Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ανατολή Φωτιάδου με «Το άσπρο κυριακάτικο φουστάνι», ενώ την τριάδα των νικητών του διαγωνισμού συμπλήρωσε ο Χριστόφορος Σεμέργελης για το διήγημά του «Βασίλισσα δίχως στέμμα».

ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ: Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους στον τόμο δόθηκαν επίσης στους Τίμο Παπαδόπουλο / «Η ζωή στη γειτονιά», Μαρία Άγγου / «Η βόλτα της ζωής», Ευγενία Βογιατζή / «Η μετάλλαξη μιας εγκυκλοπαίδειας», Χρυσάνθη Δάινα / «Ό,τι ονειρεύτηκα είναι εδώ», Ειρήνη Δερμιτζάκη «Από δω μέχρι τη Δράμα», Βασίλη Διακοβασίλη / «Θα είσαι πάντα εδώ», Μαρία Καμπάνταη / «Τελευταίος δρόμος», Πάνο Καμπίτση / «Τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας», Παναγιώτα Καρακουλάχ / «Το ποτάμι και τα μυστικά του», Ηλία Καρπώνη / «Το μυστικό της Δράμας», Κατερίνα Κροτοπούλου / «Σαν τη Δράμα» και Δήμητρα Στεφανίδου / «Σ’ ευχαριστώ παππο