ΕπικαιρότηταΧωρίς κατηγορία

Παγκόσμιος θρήνος, πέθανε από ανακοπή ο Diego Armando Maradona.

Παγκόσμιος θρήνος, πέθανε από ανακοπή ο Ντιέγκο Μαραντόνα

 

 

Στο πένθος βυθίζεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρεπορτάζ από την Αργεντινή, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.

Ο Μαραντόνα σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής υπέστη καρδιακό επεισόδιο και “έφυγε” από τη ζωή. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη από διάφορα προβλήματα υγείας και καταχρήσεις, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε κάνει εγχείριση στον εγκέφαλο και βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης.  

 

Υπάρχει μια στιγμή εκείνο το απόγευμα τον Μάρτιο του 1969 … Όταν θυμάμαι το απίστευτο παιχνίδι που έκανε αυτό το μικρό αγόρι, που μου είπε ότι ήταν 8 ετών, σε αυτό το γυμνό και βρεγμένο γήπεδο ενός πάρκου στο Μπουένος Άιρες, η έκπληξη της πρώτης φοράς. Επειδή το παιχνίδι ήταν θαύμα… “.

Πριν από πολλά χρόνια ο Francis Cornejo μας είπε για την «ανακάλυψη» του Maradona. «Αυτός ο pibe εξημέρωσε τη μπάλα στον αέρα με το αριστερό του χέρι και, χωρίς να την αφήσει να πέσει στο έδαφος, με το ίδιο πόδι ήδη στον αέρα, το έβαλε για να ρίξει έναν αμυντικό, ο οποίος στάθηκε εκεί σαν ένα άγαλμα. Και έπειτα  ο pibe έτρεξε, σαν ένα βέλος, προς το στόχο του αντιπάλου. Εμεινα Αφωνος “. Ο Cornejo, υπάλληλος του Banco Hipotecario, ήταν ο προπονητής νεων του Argentinos Juniors το 1969, ο οποίος το 1973 θα δημιουργήσει το Cebollitas, το Cipolline, την πιο διάσημη ομάδα νέων στην ιστορία της Αργεντινής. Ο pibe που είδε τότε στο πάρκο Saavedra στο Baires ήταν ο Diego Armando Maradona.

“Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο – μας είπε όταν τον πήραμε συνέντευξη γιατί ανακάλυψα τη Μαραντόνα, ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Ιταλία από τη Λιμίνα -. Αλλά τι 8 χρόνια, αυτό δεν είναι παιδί είναι νάνος…, σκέφτηκα ». Ο Γκόιο Κάριζο τον είχε πάει στην ακρόαση, στο καντέρα του Αργεντινού για μερικούς μήνες. Φίλος του Ντιέγκο, γείτονα και ο αντίπαλός του στους αγώνες του “potreros”, τα γυμνά χωράφια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όλα λάσπη και τρύπες. Η Villa Fiorito, η γειτονιά όπου ζούσαν τα αγόρια, ήταν μια φαβέλα, μια Villa Miseria, όπως λένε στην Αργεντινή: φτωχοί, άνεργοι, απελπισμένοι, σπίτια σαν καλύβες, μηδενικές υπηρεσίες. Ούτε καν η αστυνομία εμπενε.

Η οικογένεια Maradona έφτασε στη Villa Fiorito το 1955. Ο Ντιέγκο θα γεννηθεί την Κυριακή    στις 30 Οκτωβρίου 1960, στο νοσοκομείο Evita στο Λάνους, το πρώτο αρσενικό μετά από 4 γυναίκες. Οι γονείς του Ντιέγκο είναι και οι δύο παράνομα παιδιά:

ο πρεσβύτερος του Ντον Ντιέγκο φαίνεται να παίρνει το επώνυμό του (Μαραντόνα) από τη μητέρα του, κόρη του πρώην κυβερνήτη της Βίλα Mercedes, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίζεται από τον πατέρα του.

Η Doña Tota, η μητέρα, θα νομιμοποιηθεί, αλλά σε ηλικία 18 ετών. Ονομάζεται Dalma προς τιμήν της Δαλματίας, επειδή οι πρόγονοι είναι Κροάτες, τότε η Αυτοκρατορία του Habsburg. Γνωρίζουν ο ένας τον άλλον από την παιδική τους ηλικία. Στην Esquina, επαρχία Corrientes, 400 χλμ βόρεια του Rosario, κοντά στην Παραγουάη και την Ουρουγουάη, αναπτύσσονται στον ποταμό Parana. Ο Ντον Ντιέγκο εργάζεται στον ποταμό, μεταφορέας, τον αποκαλούν Chitoro για τη δύναμή του (από την ένωση μεταξύ «φίλου και« ταύρου »). Η κα Tota είναι η πρώτη που μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες.

Το 1955 πηγαίνει εκεί μόνη, με την μεγαλύτερη κόρη της Άννα στους ώμους της. Όταν εγκατασταθεί, καλεί τον σύζυγό της, Ντον Ντιέγκο, ο οποίος παρέμεινε στην Εσκούνα με τη Ρίτα, τη δεύτερη κόρη. Σε λίγο, ο Chitoro βρήκε δουλειά σε έναν μύλο οστών που δεν υπάρχει πλέον, Tritumol. Κερδίζει λίγα, σε σύγκριση με τις πολλές ώρες που εργάζεται, και η κυρία Tota εξοικονομεί όσο μπορεί και κάνει τον καθαρισμό ή το σιδέρωμα για τους γείτονες για να  βγαλουν  κατι  παραπανω. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια μεγαλώνει. Μετά την Άννα και τη Ρίτα, που γεννήθηκαν στο Corrientes, έρχονται η Μαρία Ρόζα και η Λίλη, και στη συνέχεια τρία αγόρια, ο Ντιέγκο, το 1960, ο Ραούλ (που ονομάζεται Λάλο) το 1966 και ο Χούγκο το 1969. Αργότερα η Κλαούντια. Συνολικα 8 παιδιά …

Comment here