Προανήγγειλε ελέγχους παντού ο Κοντονής

 

Προανήγγειλε ελέγχους παντού ο Κοντονής
 
Συναδινός: «Πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004»

 

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη (9/6) οι Σταύρος Κοντονής και Ιούλιος Συναδινός.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε πρώτος και προανήγγειλε ενδελεχείς ελέγχους, καθώς κι ενίσχυση των ομοσπονδιών, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

«Την περίοδο αυτή που έχουμε αναλάβει με τον κ. Συναδινό, πρώτο μέλημα ήταν η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών. Είμαστε σε μια προ-Ολυμπιακή χρονιά. Θέλουν οι Ομοσπονδίες την καλύτερη δυνατή οργάνωση για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους αθλητές. Είναι κάτι δύσκολο και σύνθετο.

Έχουμε να διαχειριστούμε πολύ λιγότερα χρήματα και αυτά είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή. Έπρεπε να γίνει και μια ανακατανομή των χρημάτων στις Ομοσπονδίες. Έγινε προσπάθεια από τις αρχές Φλεβάρη για να συμβεί αυτό και το πετύχαμε σε υψηλό ποσοστό. Κάποιοι έμειναν παραπονεμένοι, αλλά το σημαντικό είναι πως καταφέραμε να προσδιορίσουμε ως άμεση χρηματοδότηση το 40% κάθε Ομοσπονδίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλές Ομοσπονδίες, για μήνες ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και υπήρχαν και ζητήματα ποινικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ξεπερνάμε τα προβλήματα και είμαστε σε καλό δρόμο.

Διπλασιάσαμε τα χρήματα στο πρόγραμμα ‘Άσκηση για όλους’. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην Κοινωνία ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον αθλητισμό και στα θετικά που προσφέρει. Είναι για την Κυβέρνηση μας κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης, ανασυστάθηκε το ελεγκτικό Συμβούλιο. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Για πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός είχε πέσει σε αχρηστία. Δεν είχαν ελεγχθεί τα πολλά εκατομμύρια που δίνονταν στις Ομοσπονδίες. Ο μηχανισμός έχει ξεκινήσει ελέγχους σε κάποιες Ομοσπονδίες και θα γίνει σε όλες. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη.

Ο καθένας που έχει αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των χρημάτων, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ανασυστάθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα βάλουν μια τάξη. Θα γίνει έλεγχος όλων των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γίνονται έλεγχοι στα αθλητικά κέντρα. Σε δυο αθλητικά κέντρα, του Σελίου και των Πατρών, υπάρχει σωρεία παρεμβάσεων και θα επέμβει εισαγγελέας. Καταγράφουμε με τρόπο αξιόπιστο τα σωματεία και τους αθλητικούς φορείς σε μια ειδική πλατφόρμα. Δεν ξέραμε μέχρι τώρα πόσα ήταν τα σωματεία. Η πλήρης αποτύπωση θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα πράγματα. Ποια είναι η δράση τους, οι αθλητές τους, τα προγράμματά τους. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων τους. Να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των μισθώσεων. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα καλά σωματεία πρέπει να δικαιούνται μιας γενναίας χρηματοδότησης», είπε αρχικά.

Όσον αφορά το θέμα του ντόπινγκ, τόνισε ότι γίνεται «μεγάλη προσπάθεια για το ΕΣΚΑΝ με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το κονδύλι για φέτος είχε μειωθεί στις 50.000 ευρώ. Υπήρχε ο κίνδυνος να αφαιρεθεί η άδεια από την WADA στην ΕΣΚΑΝ και να μην έχουμε πιστοποιημένο φορέα για τον έλεγχο ντόπινγκ στην Ελλάδα. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα και αποφύγαμε τον κίνδυνο της άρσης της αναγνώρισης. Βρήκαμε χρήματα με την αναδιανομή των πόρων και οδεύουμε σε μια θετική κατεύθυνση».

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων των αθλητικών κέντρων, είπε: «Δώσαμε μια παράταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στόχος είναι να διορθώσουμε όλα τα ζητήματα. Τα χρόνια της μνημονιακής επέλασης υπήρξαν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να τα φτιάξουμε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξει η τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών κέντρων με ανθρώπους άξιους και τίμιους που θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο αξιολόγησης όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Η αριστερά πιστεύει στην αξιολόγηση, ακριβώς γιατί θέλουμε να υπάρχουν βελτιώσεις. Ένα σύστημα που θα ελέγχει τις δράσεις τους για να μπορούμε να κάνουμε και καλύτερες υποδείξεις και να ανταποκρίνονται και τα χρήματα που δίνουμε. Όσο για το ποδόσφαιρο, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα. Ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να βρει ευρωπαϊκή λύση. Θα θέσουμε τα ζητήματα στην συνάντηση των υπουργών αθλητισμού για να υπάρξουν λύσεις. Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να επανακαθορίσει τις θέσεις τις με τις ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες, για να είναι το έργο τους αποτελεσματικό και να λύνονται οι παθογένειες που υπάρχουν».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος στάθηκε στην τραγική κατάσταση των ταμείων.

«Για τις αθλητικές υποδομές, ξέρουμε ότι είναι σε κακή κατάσταση. Στερούνται άδειας λειτουργίας και υποστελέχωσης. Δεν τις έχουμε βρει σε καλή κατάσταση όπως το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και πολλές ακόμα. Το Κολυμβητήριο και το Ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν αδειοδότηση λειτουργίας και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τους ελέγχους που κάνουμε. Αρκετά από τα ΕΑΚ θα ανακαινιστούν όπως το Καυτανζόγλειο και το Αλκαζάρ. Θα υπάρξει ανακαίνιση ταρτάν και υποδομών. Για το Καυτανζόγλειο θα δοθεί 1.000.000 ευρώ για το ταρτάν. Θα μπει τάξη στα αθλητικά κέντρα».

Όσοι αναλάβουν την διοίκηση Ομοσπονδιών, έχουν πάρει οδηγίες για να γίνει έλεγχος του τι προηγήθηκε και μετά αναλόγως θα πράξουμε ό,τι επιτάσσει η νομοθεσία. Φταίνε και οι ηγεσίες που δεν έκαναν ελέγχους στις Ομοσπονδίες. Ας πούμε στον Άγιο Κοσμά δεν είχε γίνει έλεγχος από το 1959», είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ταμείων, είπε: «Μόλις 10.000.000 ευρώ βρήκαμε για τον έλεγχο δημοσίων επενδύσεων για τον αθλητισμό και αφορούσε μόλις 8-9 νομούς σε όλη τη χώρα. Υπήρξε ανορθολογική κατανομή και είναι λίγα τα χρήματα. Στόχος είναι η περιφέρεια να συντηρηθεί και να μην επιλέξουμε τα μεγάλα έργα που μετά από λίγο καιρό έχουν προβλήματα βιωσιμότητας και δεν είναι χρηστικά για τον καθημερινό πολίτη.

Ακόμα πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα και τόσες τελεσίδικες αποφάσεις που τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για Ολυμπιακά έργα, ξεπερνούν και τα κονδύλια της ΓΓΑ για τον αθλητισμό.

Για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, υπάρχουν καινοτόμα προγράμματα με δήμους για παιδιά δημοτικού (3η και 4η) και αν προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, θα το επεκτείνουμε σε όλη την χώρα. Υπάρχει πλέον ο μηχανισμός ελέγχου των υποχρεώσεων της ΓΓΑ προς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα χρήματα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

Για τους ελέγχους στις ομοσπονδίες, ανέφερε: Διενεργείται έλεγχος σε Ομοσπονδίες ποδηλασίας, τένις και πυγμαχίας, αλλά θα πάει σε όλους, δεν είναι δειγματοληπτικός έλεγχος. Θα πάμε μέχρι τέλους και δεν θα υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση στα πορίσματά τους. Οι Ομοσπονδίες που τα πάνε καλά και είναι νοικοκυρεμένοι, από εμάς θα αναδειχτούν αναλόγως.

Νοικοκυρεύουμε τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και γίνεται δουλειά για να καθαριστεί η περιοχή εκεί και γίνεται απολογισμός για το κόστος των ξενώνων που φιλοξενούν εθνικές ομάδες. Θέλουμε να απαλλάξουμε τις Ομοσπονδίες από το κόστος φιλοξενίας των εθνικών τους ομάδων εκεί. Θα μετατραπεί σε ένα κέντρο προετοιμασίας των εθνικών μας ομάδων. Είμαστε σε συνεργασία με την κ. Βαλαβάνη και το υπουργείο ανάπτυξης για το πως θα είναι ο χώρος διαμορφωμένος κατάλληλα για όλους τους πολίτες.

Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου για το πως θα μπορέσει να γίνει καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο έλεγχος σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες».

Παράλληλα, μίλησε και για τους ελέγχους ντόπινγκ: «Να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους προς το ΕΣΚΑΝ. Η ΕΣΑΠ και η Football League για παράδειγμα έχουν πολλά χρέη. Ανοικτό το θέμα με το ΤΑΪΠΕΔ και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που είναι πλέον στην αρμοδιότητά του για το ποιες μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Συναδινός μίλησε επίσης για τη φορολόγηση των ελληνικών στοιχηματικών εταιρειών: «Ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων φτάνει τα 6 δις και πρέπει να φορολογηθούν, διότι είναι χρήματα που φεύγουν από την χώρα μας και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Η μόνο εταιρεία που αποδίδει φόρο είναι ο ΟΠΑΠ. Οι διαδικτυακές εταιρείες δεν πληρώνουν φόρο ακόμα».

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, είπε: «Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα αφορά όλο τον αθλητισμό, όχι μόνο τον επαγγελματικό. Πρέπει να υπάρχει ένα πιο ορθολογικό αθλητικό σύστημα. Ένα δημοκρατικό σύστημα αθλητισμού για όλους. Να τον αναστηλώσουμε και να είναι πιο υγιής».

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τον κ. Κοντονή να αναφέρεται στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και τους νόμους που δεν τηρούνται:

«Παρά τις δομικές αντιρρήσεις μας για την εκποίηση του Κράτους με τον ΟΠΑΠ, έχουμε καλή συνεργασία μαζί του. Ως Κυβέρνηση έχουμε βέβαια τις διαφωνίες μας με την εκποίηση σε ιδιώτες.

Ορισμένες Ομοσπονδίες αν και τους έχουν γίνει παρατηρήσεις και μπορεί να υπάρξει περιστολή δαπανών, υπάρχει ζήτημα με το κόστος της συνοδείας των αποστολών. Να προσέχουν ιδιαιτέρως οι Ομοσπονδίες. Για ποιο λόγο να πηγαίνουν σε ακριβά ξενοδοχεία, όταν εμείς δίνουμε το καλό παράδειγμα; Σε χρόνια λιτότητας και αιμορραγίας του ελληνικού λαού, να μην γίνονται προκλητικοί, ιδίως όταν δεν πληρώνονται ούτε οι υπάλληλοι. Υπάρχει… ευκολία σε ταξίδια και σε ακριβά ξενοδοχεία. Τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε όλα αυτά. Περικόπτονται ταξίδια παραγόντων. Τα χρήματα δίνονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι για τουρισμό. Ειδικά όταν δίνουμε εμείς το παράδειγμα.

Στην Ελλάδα πάσχουμε από την τήρηση του νόμου. Θα εφαρμοστεί ο αθλητικός νόμος ενόψει των νέων πρωταθλημάτων. Να μην καθυστερούν άλλο οι ηγεσίες και οι διοικήσεις, έχουν χρόνο μπροστά τους. Είτε δεν θα γίνονται αγώνες στα γήπεδα αν δεν είναι εντάξει με την επιταγή του νόμου είτε θα διεξάγονται χωρίς θεατές».

 

 

 

 

.